NMHH: egymilliós büntetés a NetLocknak

forintA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a NetLock Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Kft. ellen hivatalból indított felügyeleti eljárásában megállapította, hogy a társaság megsértette azt a kötelezettségét, hogy a működésével kapcsolatos, a hatósági nyilvántartásban szereplő adatainak változását – harminc nappal a változás előtt – be kell jelentenie, ezért az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatások nyújtására vonatkozó szabályok megsértése miatt egymillió forint bírsággal sújtja.

Az NMHH tavaly év végén rendelte el a NetLock új tanúsítvány kibocsátási tevékenységének felfüggesztését az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokra a felelősségbiztosítási követelmények teljesítésének igazolásáig. Bár a NetLock ez után úgy nyilatkozott, hogy 2014. január 1-től új felelősségbiztosítási szerződést kötött, ám az NMHH szerint ez után sem nyújtott be semmilyen, a felelősségbiztosítással kapcsolatos iratot, így annak jogszabályi megfelelősége nem volt megállapítható.

Az újabb ellenőrzések során a hatóság megállapította, hogy a NetLock 2014. március 11 és 23. között a jogszabályoknak meg nem felelő tanúsítványokat bocsátott ki. Ezeket március 27-ig visszavonta, és a szerződött ügyfeleit és az érintett feleket tájékoztatta a tanúsítványok érvénytelenségéről, és kártalanította is az érintetteket.

Az NMHH különösen súlyosnak ítélte meg, hogy a NetLock nem tett eleget a hatóság intézkedésének, mert a hivatal eddigi több mint tíz éves gyakorlatában hasonlóan rendkívüli esetre csak egyszer került sor. A fentieken túl a jogsértés súlyának értékelésénél a hatóság azt is figyelembe vette, hogy a Szolgáltató a hivatal intézkedésének mintegy 13 napon keresztül nem tett eleget, és ezen időszak alatt százas nagyságrendben bocsátott ki új tanúsítványokat, amelyek felhasználásával létrehozott elektronikus aláírások érvénytelen voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.