Ezek az országok rendelkeznek a legütősebb kibererőkkel

Fejlettségüket tekintve az orosz kibererők – a hadsereg és a hírszerzés kiberbiztonságért felelős egységei – a világ ötös élmezőnyéhez tartozhatnak, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia és Dél-Korea hasonló rendeltetésű alakulatai után következve – írta a Kommerszant, a Zecurion Analytics orosz informatikai biztonsági cég felmérésére hivatkozva.

A Kommerszant megszólaltatta Valenytin Krohint, a Solar Security marketing igazgatóját, aki komoly kételyeit fejezte ki a Zecurion által felállított ranglistával kapcsolatban. Rámutatott, hogy a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálatának (GCHQ) hatezer munkatársa van, és nem világos, hogy a Zecurion szerint közülük miért csak kétezren foglalkoznak kibernetikai hadviseléssel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kémkedés, a kibertámadások végrehajtása és tájékoztatási háborúk megvívása általában polgári szervezetek feladata, amelyeket nem a katonai büdzséből finanszíroznak. Krohin úgy vélekedett, hogy a legütőképesebb kibercsapatokkal Dél-Korea, Izrael, Irán és Észtország rendelkezik, és kétségeit fejezte ki Olaszország, Hollandia, Törökország és Franciaország kiberbiztonsági képességeivel kapcsolatban.

A Zecurion az egyes államok katonai költségvetése, kiberbiztonsági stratégiája, a szakosított szervezetek alapszabálya, nemzetközi szervezetektől származó adatok, hivatalos nyilatkozatok és bennfentes információk alapján állította fel rangsorát. A kibernetikai katonai egységek fő feladata a felmérés szerint a hírszerzés, a kibertámadások végrehajtása és a célországok lakosságának közfelfogását és viselkedését befolyásoló információs háborúk megvívása. A Kommerszant megjegyezte, hogy noha hivatalosan több tucat, nem hivatalosan pedig több mint száz országnak van a kiberbiztonságra szakosodott egysége, eddig egyetlen kormány sem ismerte el hivatalosan, hogy informatikai támadást hajtott volna végre külföldön.

A világ legerősebb kiberhadseregei
Ország, Létszám, Éves költségvetés (dollár)
Egyesült Államok, 9000, 7 Mrd
Kína, 20 000, 1,5 Mrd
Nagy-Britannia, 2000, 450 millió
Dél-Korea, 700, 400 millió
Oroszország, 1000, 300 millió
Németország, 1000, 250 millió
Franciaország, 800, 220 millió
Észak-Korea, 4000, 200 millió
Izrael, 1000, 150 millió
Irán, 1500, 20 millió
Forrás: Zecurion, minuszos.hu gyűjtés