Az EP elfogadta az online tartalmak külföldi elérését biztosító jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) megszavazta az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat.

Az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek. Az EP által elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy egy másik uniós országban a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok korlátlanul hozzáférjenek az otthoni előfizetésük alapján ezekhez a tartalmakhoz. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

A tájékoztatás szerint, mivel tagállamonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, ip-címet vagy postacímet használhatnak, az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével. Az ingyenes tartalmakat szolgáltató oldalak számára a határon átnyúló hordozhatóság biztosítása opcionális – tették hozzá. A rendelet szövegét még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, ezt követően a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.