A börtönben sem bírt a vérével a telefonos csaló

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a harmincnégy éves férfival szemben, aki 2016-2017-ben, miközben börtönbüntetését töltötte, mobiltelefonon csalt ki pénzt a sértettektől, pénznyeremény ígéretével.

A vád szerint az elkövető 2016 novembere és 2017 decembere között mobiltelefonon különböző telefonszámokat hívott, a telefont felvevő személyeknek pedig azt mondta, hogy pénzt nyertek nyereményjátékon. A vádlott ezután arra kérte a sértetteket, hogy bankszámlára utaljanak pénzt, illetve volt, hogy telefonegyenleg feltöltését kérte. Egyes esetekben azt közölte a sértettekkel, hogy bankautomatán kell kódokat beütni, vagy, hogy sms-ben kell a vádlott által megadott számokat elküldeni. A vádlott azt mondta a sértetteknek, erre azért van szükség, hogy a nyereményhez hozzájussanak. Valójában nyeremény nem volt, a sértettek különböző telefonszámok egyenlegeit töltötték fel. A vádlott ezt a tevékenységét részben akkor folytatta, amikor Pest megyében büntetésvégrehajtási intézetben volt.

A vádlott összesen 34 sértettnek okozott tízezer forinttól 335 ezer forintig terjedő kárt, összesen mintegy 2,5 millió forintot csalt ki a sértettektől. A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottat 23 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, valamint 11 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint közügyek gyakorlásától eltiltását indítványozza. A 2018. július 1-től hatályos Büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyész a vádiratban, arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tesz, indítványt tegyen a kiszabandó büntetés pontos mértékére. Ebben az ügyben az ügyészség a vádlott beismerése esetén három év két hónap börtönbüntetés kiszabását, valamint a közügyek gyakorlásától három évre történő eltiltását indítványozta. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.