Az EP is magyarázatot vár Zuckerbergtől

Meghívták Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját az Európai Parlamentbe (EP), hogy magyarázatot adjon a cég körül a napokban kirobbant botrányra – jelentette be kedden Antonio Tajani, az uniós képviselő-testület elnöke.

„A Facebooknak egyértelművé kell tennie az 500 millió uniós polgár képviselői előtt, hogy a személyes adataikat nem használják fel a demokrácia manipulálására” – írta Tajani a Twitteren. Emellett közölte, meghívták Mark Zuckerberget az EP-be, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban. „Mikor fog magyarázatot adni Mark Zuckerberg, hogy mi történt az adatainkkal?” – tette fel a kérdést Guy Verhofstadt, az EP Brexit-ügyi főtárgyalója a Twitteren, botránynak nevezve a történteket.

Ugyancsak kedden az Európai Bizottság is mielőbbi vizsgálatot sürgetett az ügyben. Marija Gabriel, a brüsszeli testület digitális gazdaságért felelős tagja hangsúlyozta: „a személyes adatok védelme az Európai Unió fontos alapértéke”. Vera Jourová uniós igazságügyi biztos pedig már hétfőn kijelentette, az eset – amennyiben beigazolódik – „borzasztó”, s arról tájékoztatott, hogy Washingtonban fel fogja vetni a kérdést a vállalat, illetve az amerikai kormányzat képviselőivel folytatott találkozóin. „Az Európai Unió számára elfogadhatatlan a Facebook-felhasználók adatainak politikai célokból való felhasználása” – szögezte le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Központi Azonosítási Ügynök halála

csü márc 22 , 2018
Kétségbe esett olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) legutóbbi karbantartása után szinte lehetetlen belépni egyes szolgáltatásokba. A kormányzati portálon olvashatók alátámasztják az olvasónk észrevételét, mint írják: a KAÜ-höz kapcsolódó karbantartást követően – 2018. február 27-től – fontos működésbeli változásokat tapasztalhatnak a KAÜ-s szolgáltatást igénybe […]

És még ez is...