Tiltakozik a gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló német törvény ellen az SDP

A legtöbb lengyel újságírót tömörítő Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) a gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló német törvény ellen tiltakozik a lengyel sajtóban ismertetett nyílt levélben.

A neves lengyel újságírók, köztük Pawel Lisicki, a DoRzeczy konzervatív lap szerkesztője, Krzysztof Skowronski, az SDP elnöke, Bronislaw Wildstein író, a Sieci konzervatív hetilap munkatársa által is jegyzett levél felidézi: Németországban az év elején hatályba lépett jogszabály értelmében a közösségi portálok üzemeltetői akár ötmillió euró pénzbüntetést kaphatnak, ha nem reagálnak megfelelő módon a jogsértő, gyűlöletbeszédnek talált bejegyzésekre. Az SDP a szólásszabadság „drasztikus sértésének” tartja többek között azt, hogy a bejegyzések minősítéséről végső soron a szövetségi igazságügyi hivatal (BfJ) dönt. Az ilyen megoldás „a megszorító cenzúra hagyományos intézményére” emlékeztet – áll a levélben.

Az aláírók „a legnagyobb nyugtalansággal figyelik a közvita szabadságának németországi tönkretételét”, valamint azt, hogy Berlin „a tekintélyelvű és illiberális államokra jellemző megoldásokhoz” folyamodik. A szólásszabadságot a demokrácia alapelvének minősítve, az SDP szolidaritását fejezi ki a német újságírókkal és bloggerekkel. A lengyel újságírók „mély megdöbbenéssel” nyugtázzák azt is, hogy a szólásszabadság e korlátozása eddig nem talált „megfelelő és arányos” reakcióra az uniós intézmények részéről – áll a dokumentumban, mely a német jogszabály szembeni határozott tiltakozásra hívja fel az Európai Unió összes tagállamában dolgozó újságírókat és bloggereket. Amennyiben a németországi megoldás nem váltja ki az újságírók megfelelő reakcióját, félő, hogy „Németország példáját követve, más kormányok is megpróbálkoznak a szólásszabadság rombolásával” – szögezi le az SDP.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fogyasztói jogok: főügyészség kontra mobilszolgáltató

szo jan 20 , 2018
ShareTweetPinShareA Pest Megyei Főügyészség pert indított az egyik legnagyobb hazai mobilszolgáltatóval szemben, azért mert a cég jogellenesen számítja fel az sms-ben küldött fizetési felszólítások díját lakossági ügyfeleinek. A főügyészség által meg nem nevezett mobilszolgáltató abban az esetben, amikor az előfizető a díj befizetésével késlekedik, sms-ben küld felszólítást. Azt követően a […]
sms

És még ez is...