Oroszországban magánbefektető először vásárolt erőművet a kriptodeviza-bányászathoz

Alekszej Kolesznyik üzletember az első magánszemély, aki Oroszországban erőművet vásárolt a kriptodeviza-bányászathoz – közölte a Kommerszant című gazdasági napilap.

Az újság úgy értesült, hogy Kolesznyik „két kisebb hőerőművet” vett meg a Viktor Vekszelberg által birtokolt T Plusz vállalattól, egy 23,6 megawatt teljesítményűt Perm környékén, a másikat, egy tíz megawattosat Udmurtföldön. A decemberben megkötött ügylet összértéke csaknem 160 millió rubel (mintegy 716 millió forint). Ezekre támaszkodva a vállalkozó egy adatközpontot és egy „bányatelepet” kíván létrehozni. A Kommerszant szerint az adatfeldolgozó „bányászati” központokban a felhasznált áram ára eléri a termelési költségek 50 százalékát, ami pedig az alumíniumipar villanyenergia-igényénél is magasabb. A lap szerint a bitcoin árfolyamának megugrása több nagyvállalkozót elgondolkodtatott arról, hogy belevágjon-e a „bányászatba”, amelyben az állami nagyvállalatok is részt vehetnek majd, akár csak árameladóként is. Kolesznyik valószínűleg Udmurtföldön rendezkedik majd be a „bányászatra”, ha létrejön majd ennek jogszabályi környezete Oroszországban. A moszkvai pénzügyminisztérium azonban egyelőre csak megkezdték a törvénytervezet kidolgozását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kiberbiztonsági központot hozott létre Budapesten a Deloitte

csü jan 18 , 2018
Negyven emberrel működő, a közép-európai régiót kiszolgáló kiberbiztonsági központot hozott létre Budapesten Cyber Intelligence Centre (CIC) néven a Deloitte – jelentette be a könyvvizsgáló cég. A budapesti központban dolgozók közvetlen támogatást kapnak a társaság Madridban működő kétszáz fős centrumából – válaszolta az MTI kérédésre a Deloitte. Budapestről Magyarország mellett a […]

És még ez is...