Az Európai Bizottság konzultációt indít az álhírek megfékezésére

Az Európai Bizottság konzultációt indít és munkacsoportot hív össze az álhírek, illetve az internetes félretájékoztatás vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével.

Az uniós végrehajtó testület hétfői tájékoztatása szerint a munkacsoport munkája és a konzultáció eredménye hozzá fog járulni a 2018 tavaszára elkészülő uniós szintű stratégia kialakításához, melynek célja az álhírek terjedésének megakadályozása lesz. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, mivel jelentős a hírek és álhírek áradata, olyan eszközöket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik a hamis közlések azonosítását, az online környezet iránti bizalom megerősítését és az információk kezelését. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szólásszabadság, a médiapluralizmus és a sokoldalú, megbízható tájékoztatáshoz való jog között.

A február közepéig tartó konzultáció kérdései arra keresik a választ, hogy milyen uniós szintű intézkedésekkel lehetne megfelelő eszközöket kialakítani, amelyekkel azonosítani lehet a megbízható és ellenőrzött információkat, és amelyek megkönnyítik az alkalmazkodást a digitális kor kihívásaihoz. A konzultáció az online álhíreknek és félretájékoztatásnak csak azon fajtájával foglalkozik, amelynek tartalma nem jogellenes és ezért jelenleg nem orvosolható az uniós vagy a nemzeti jog eszközeivel vagy önszabályozó intézkedésekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Toshiba eladta a televízió-gyártó ágazatát

pén nov 17 , 2017
ShareTweetPinShareA komoly veszteséggel küszködő japán Toshiba elektronikai konszern egy kínai cégnek adta el televízió-gyártó üzletágának döntő részét. A Toshiba azt közölte, hogy 12,9 milliárd jenért (114 millió dollár, 100 japán jen=233,74 forint) adta el a Toshiba Visual Solutions Corporations (TVS) 95 százalékos részesedését a Hisense kínai cégcsoportnak. A TVS alapozta […]
Jen

És még ez is...