A YouTube ötvenezer terrorista propagandát tartalmazó videót távolított el

A YouTube eltávolított 50 ezer olyan videót, amely terrorista propagandát tartalmazott. Valamennyi videófelvétel a terrorizmusra buzdító egykori hitszónok, Anvar al-Avlaki erőszakot hirdető beszédeit, terrorizmusra buzdító „prédikációit” tartalmazta. Al-Avlaki jemeni születésű amerikai állampolgár volt, aki 2011-ben dróntámadás áldozata lett Jemenben. Al-Avlaki egyes videói azonban változatlanul megtalálhatók a videómegosztón. Ezek az iszlámról, az iszlám vallás történetéről szólnak.

A YouTube döntését a The New York Times című napilap – amely elsőként figyelt fel a videók eltűnésére – mérföldkőnek nevezi, emlékeztetve arra, hogy al-Avlaki dzsihadista propagandája amerikai terroristák egész nemzedékére volt hatással. A lap megemlíti a 2009-ben a texasi Fort Hood katonai támaszponton elleni támadás elkövetőjét, Nidal Haszant, a 21 éves Dzsohár Carnajevet, a 2015-ös bostoni maraton merénylőjét, vagy a kaliforniai San Bernardinó-i és a floridai Orlandó-i tömegmészárlások elkövetőit. Valamennyien tanulmányozták a világ legnépszerűbb videómeosztójaként ismert YouTube-on fellelhető al-Avlaki beszédeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Európai Bizottság konzultációt indít az álhírek megfékezésére

pén nov 17 , 2017
Az Európai Bizottság konzultációt indít és munkacsoportot hív össze az álhírek, illetve az internetes félretájékoztatás vizsgálatára a tudományos élet, az online platformok, médiaszervezetek és a társadalmi szervezetek képviselőinek részvételével. Az uniós végrehajtó testület hétfői tájékoztatása szerint a munkacsoport munkája és a konzultáció eredménye hozzá fog járulni a 2018 tavaszára elkészülő […]
Fake news, álhír

És még ez is...