Durva büntetésekre hívja fel a figyelmet a Veritas

adatNéhány napja érvénybe lépett az Európai Unió új általános adatkezelési szabályozása. A szabályozás értelmében a szervezeteknek az eddigieknél átláthatóbban kell kezelniük az adatokat, és szigorodnak a tájékoztatási kötelezettségek is, valamint a rendelet az adatbiztonsági incidenseket követő kötelező eljárásokat is egyértelművé tette. Az európai adatvédelmi hatóságok, a szabályozás súlyos megsértésének esetén a vállalatok globális éves bevételeinek akár négy százaléka, illetve húszmillió euró (amelyik összeg nagyobb az adott szervezetnél) is kiszabható bírságként, valamint rendszeres adatvédelmi auditokra is számítani kell a szabálytalanul eljáró vállalkozásoknál. Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által kiszabható bírság felső határa jelenleg 20 millió forint, így a hazai vállalatok esetében a büntetés akár a több százszorosára is emelkedhet — figyelmeztet a Veritas Technologies LLC magyar képviselete.

A szabályzat olyan új elvekkel is foglalkozik, mint az adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog, illetve a bejelentési kötelezettség, így a szervezeteknek a felhasználók kérésére, meghatározott időn belül teljesen törölnie kell a személyes adatokat. Amennyiben adatszivárgási incidens történik, és a személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor késedelem nélkül értesíteni kell a felhasználót. Sajnos a legtöbb vállalat nincs tisztában az általa tárolt adatok összetételének nagy részével. A Veritas által készített Global Databerg Report adatai szerint, a jelenleg tárolt adatok 52 százaléka „sötét” adat, amelynek tartalma ismeretlen, így a megfelelő adatok megtalálása és törlése jelentős nehézségeket okozhat a szervezetek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Huawei: keresd meg fényképezéssel a telefonod árát

pén máj 27 , 2016
ShareTweetPinShareA Huawei együttműködést kötött az EyeEm tulajdonosával, így a fotószerkesztő applikáció már ötmillió új Huawei P9 készüléken gyárilag elérhető alap alkalmazás. Az EyeEm nagyon hasznos lehet minden fényképezni szerető P9 felhasználó számára, hiszen az alkalmazás segítségével bárki megoszthatja, közzé teheti, sőt értékesítheti is saját képeit. Az EyeEm-re feltöltött fényképek nemcsak […]

És még ez is...