E-per: van akinek kötelező, van akinek nem

birosag2016. július 1-től kötelező lesz a polgári peres eljárásokban az elektronikus kapcsolattartás a gazdálkodó szervezetek, a jogi képviselővel eljáró peres felek, valamint a közigazgatási szervek számára. Az elmúlt három évben összesen 444 polgári per indult elektronikusan és a bíróságokra 2502 elektronikusan benyújtott beadvány érkezett. A jogi képviselő nélkül eljáró természetes személy ügyfeleknek július 1-től továbbra sem lesz kötelező a bírósággal elektronikus úton kapcsolatot tartani, de kötelező lesz a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselővel eljáró peres felek, továbbá a közigazgatási szervek számára.

Az e-perekkel az ügyfelek papírmunkája és a postaköltségek is csökkennek. Az elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu oldalról letölthetőek, amelyek kizárólag elektronikus úton terjeszthetőek elő. A peres felek az Ügyfélkapun keresztül küldhetik el beadványaikat, míg a hivatalok a Hivatali Kapun (HKP) keresztül intézhetik elektronikusan ügyeiket. A bírósággal történő elektronikus kapcsolattartás jogszabályban meghatározott rend szerint működő, zárt adattovábbítási rendszer, amely kizárja, hogy az adatokhoz jogosulatlan személyek hozzáférjenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rekord mennyiségű csomagot szállított a Magyar Posta 2015-ben

sze febr 10 , 2016
ShareTweetPinShareMinden eddigi rekordot megdöntve, 2015-ben 15,7 millió csomagot szállított a Magyar Posta, ami 2,2 millióval több, mint a 2014-as volumen. A Magyar Posta Logisztika (MPL) 35 százalékos piaci részesedéssel a belföldi csomag, futár és expressz (CEP) piac piacvezető szolgáltatója. 2015-ben 15,7 millió csomagot szállított a Magyar Posta, ami 2,2 millióval […]
posta

És még ez is...