Online számhordozási tudakozót indított az NMHH

4-mobilA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) online számhordozási tudakozót indított, amelyen keresztül könnyen lekérdezhető, hogy az adott telefonszám melyik szolgáltatóhoz tartozik, és melyiktől hozták el – közölte az NMHH az MTI-vel. A tudakozó oldal a krapub.nmhh.hu címen érhető el, és angol nyelven is rendelkezésre áll, eddig már több mint kétezer érdeklődő használta. A statisztikák alapján egy hónapban átlagosan tízezer mobiltelefonszám „költözik” egyik szolgáltató hálózatáról egy másikéra úgy, hogy sem a hétjegyű hívószám, sem annak körzetszáma nem változik, de a szolgáltató igen.

Egyes tarifacsomagoknál nincs jelentősége annak, hogy az ügyfél saját szolgáltatójától hova telefonál vagy küld üzenetet, mert a hálózaton belüli és kívüli használat díjszabása megegyezik. Az ettől eltérő díjcsomagok esetében viszont fontos lehet, hogy a perc- és sms-díjak hálózaton belüli és azon kívüli irány esetén különböznek. A tájékoztatás szerint, ha a fogyasztó nincs internet közelében, de szeretne meggyőződni arról, hogy az adott hívószámot hálózaton belüli vagy kívüli díjjal érheti el, két módon is lekérdezheti díjmentesen a telefonjáról. A mobilszolgáltatók mindegyikénél működik a díjmentesen hívható 1748-as szám, ahol a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát kell megadni, és beütni a hat-, vagy hétjegyű számot, majd megnyomni a # gombot. Ezt követően egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik — olvasható az NMHH közleményében.

Tipp
Mindez telefonhívás nélkül is működik az úgynevezett USSD-kód segítségével. Ha így akarja az ügyfél megtudni, hogy egy adott telefonszám hordozott-e, akkor be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszám előhívó vagy körzetszámát és hívószámát, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NFM: folyamatban a drónok szabályozásának felülvizsgálata

csü máj 28 , 2015
Folyamatban van a pilóta nélküli légi járművek magyar légtérben történő polgári alkalmazásáról szóló szabályozás felülvizsgálata, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) új szabályok kidolgozását tervezi. Seszták Miklós szerint olyan jogszabályi környezetet kívánnak megteremteni, amely biztonságos műszaki felhasználást tesz lehetővé és mások jogsérelmét – különös tekintettel a személyhez fűződő jogok sérelmére – […]

És még ez is...