Vigyázz! Ha nálad a mobiltelefonod, könnyen megszámolhatnak

stadionA digitális eszközökhöz „rendelt” földrajzi helymeghatározó rendszer (geotagging) segítségével viszonylag pontosan és gyorsan megbecsülhető egy tömeg nagysága – erre a következtetésre jutottak a Warwicki Egyetem tudósai, akik eredményeiket a Royal Society Open Science folyóirat legújabb számában tették közzé. A tudósok két hónapon keresztül végeztek vizsgálatokat két olyan milánói helyszínen, ahol ismert volt a látogatók száma: a Milano-Linatei repülőtéren, valamint az AC Milan és az FC Internazionale Milan otthonául szolgáló San Siro stadionban – olvasható a BBC-nek a tanulmányt ismertető összefoglalójában.

A telefonhívások, sms-ek és a twitter-üzenetek száma, valamint az internethasználat alapján becsülték meg a tömeg nagyságát, majd eredményeiket összevetették a repülőtéri járatadatokkal és a mérkőzések jegyeladásaival. Mint kiderült, az adott módszernél mindössze 13 százalék volt a hibaszázalék. Különösen jó eredményeket kaptak a szurkolók számának meghatározásánál, ahol még előrejelzéseket is tudtak készíteni. A vizsgált időszakban tíz mérkőzést játszottak, és bármely tetszőlegesen kiválasztott kilenc meccs mobiltelefonos és internetes adatai alapján meg tudták határozni, hogy hányan látogattak el a tizedikre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

BTel: lassan mindennek vége

csü máj 28 , 2015
ShareTweetPinShareTörlik a Business Telecom (BTel) törzsrészvényeit és kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájáról, mivel a társaság ellen felszámolási eljárás indult – olvasható a tőzsde honlapján. A tájékoztatás szerint utoljára május 29-én kereskedhetnek a BTel termékeivel, június 3-án pedig végleg törlik azokat. A felszámolást a Bács-Kiskun Megyei Bíróság rendelte el április […]

És még ez is...