Elfogadták a kommunikáció adatainak tárolásáról szóló törvénytervezetet

bundestag-nsa-nemetElfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a digitális kommunikáció adatainak tárolásáról szóló jogszabályjavaslatát szerdán a német kormány. A javaslat a digitális kommunikáció – telefonálás, internetezés – adatainak úgynevezett készletezését, hosszú távú tárolását szabályozza. A készletezés az úgynevezett metaadatok tárolására vonatkozik, a kommunikáció tartalmát nem érinti. A legfőbb elv szerint tíz hétig lehet tárolni az adatokat és azután törölni kell őket. Mindez a szolgáltatók feladata lesz.

Állami szervezetek kizárólag súlyos bűncselekmények – például gyilkosság, terrorszervezet létrehozása – gyanúja esetén, bírói engedéllyel férhetnek hozzá a szolgáltatóknál tárolt adatokhoz. Ez azt is jelenti, hogy az adatokat nem lehet bűncselekmények megelőzése céljából felhasználni. Telefonálásnál a telefonszámokat, a hívás idejét és időtartamát rögzítik, mobiltelefon használata esetén a készülék földrajzi helyének adatait is. Az utóbbiakat csak négy hétre. Az internetezésnél a számítógép azonosítására szolgáló ip-címet tárolják el. A szabályozás nem terjed ki az e-mailezésre, vagyis az e-mailek metaadatait egyáltalán nem tárolják majd. A tervezetről várhatóan még az idén szavaz a Bundestag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ismét nekifeszül az ügyészség a kuruc.infonak

csü máj 28 , 2015
Indítványozta a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a kuruc.info oldalon elérhető „holokamu” elnevezésű aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt – erősítette meg a Fővárosi Főügyészség szóvivője az atv.hu portál értesülését az MTI-nek. Bagoly Bettina felidézte: a hírportál főoldaláról tavaly január óta érhető […]

És még ez is...