A Youtube-videók életet menthetnek

Dahl-HithA barlangfalra felfestett graffitiket megörökítő YouTube-videók segítségével követik nyomon a kutatók egy szaúd-arábiai barlangi tó vízszintjének a változását. A Rijádhoz közeli Dahl Hith-barlangot, amely igen népszerű fürdőzőhellyé vált a városlakók körében, a talajvíz tölti fel. A szomszédos területeken folytatott öntözés miatt az elmúlt évtizedekben megcsappant a barlangi tó vízszintje, most azonban ismét emelkedésnek indult. A kutatók a fürdőzők által feltöltött internetes videók segítségével dokumentálják a vízszintnövekedést, méghozzá a felvételeken látható graffitiket használva a vízmagasság mércéjeként. A falfirkák és a videók egy része pontos dátumot is tartalmaz, ami jelentősen megkönnyíti a szakemberek munkáját.

„Amióta az okostelefonok ilyen népszerűvé váltak és egész jó minőségű felvételeket lehet velük készíteni, az ilyesfajta adatok használhatóvá váltak” — mondta Nils Michelsen, a Darmstadti Műszaki Egyetem Alkalmazott Földtudományi Intézetének munkatársa. Hozzátette, hogy pár évvel ezelőtt néhányan még „szürke adatnak” nevezték volna ezeket és óva intettek volna a használatuktól, ám mivel nem áll rendelkezésükre egyéb információ, muszáj kreatívnak lenniük. Közel negyven YouTube-videót elemezve a kutatók arra jutottak, hogy az elmúlt két évben havonta nagyjából 40 centiméterrel emelkedett a vízszint a barlangban. A növekedés olyan gyors ütemű, hogy a mérceként használt graffitik egy része már nem is látható.

A szakemberek elmélete szerint a barlangtól mintegy tíz kilométerre kiöntött megtisztított szennyvíz tölti fel a tavat, amelynek kémiai analízise is ezt támasztja alá. Michelsen szerint a rendkívül gyorsan emelkedő vízszint miatt fennáll a veszély, hogy a barlang egyes részei beomlanak. „Időről időre leomlanak kődarabok. Valójában már javasoltuk is a helyi hatóságnak, hogy zárja le a barlangot” – idézte a szakembert a BBC News.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megjött az LG legújabb 21:9 ívelt monitora

pén ápr 17 , 2015
Magyarországon az elmúlt évben tíz eladott 21:9-es képarányú monitorból az LG gyártott kilencet. A vállalat a napokban tovább bővítette UltraWide monitor kínálatát, a legújabb kijelző lenyűgöző és egyben rendkívül hatékony megoldást nyújt a párhuzamos megjelenítést igénylő munkavégzéshez, mint amilyen például a tőzsdei kereskedés. A 34UC87M modell lényegesen megnöveli az egyszerre […]
Több képernyő

És még ez is...