A felhő szinte mindent megold

BessenyeiIstvanFelhőmegoldással jelentősen csökkenthetők egy új vállalkozás informatikai költségei – áll a Laurel cégcsoport ügyvezető-tulajdonosának nyilatkozata a társaság közleményében. Bessenyei István e szerint elmondta, hogy egy új cégnek jellemzően eleve milliós értékű informatikai beruházásra van szüksége. Elég csak a szerverre vagy szerverparkra gondolni, vagy az áramköltségre, amely egy komolyabb rendszer esetén havi több százezres nagyságrend is lehet, ehhez járul az informatikus munkabére, járulékai. A felhőalapú rendszerek előnye, hogy a költségek csökkenthetők, ami nemcsak az indulásra vonatkozik, hanem az üzemeltetésre is. Nincs szükség szerverre, sem saját rendszergazdára az adminisztráláshoz.

A Laurel tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy márciustól elindult a Retail Cloud szolgáltatás, amely alacsony belépő költségekkel vehető igénybe, a „Pay as you go” szisztémával mindenki annyit fizet, amennyi erőforrást a felhőben használ. Az informatikai kapacitás dinamikusan osztható el, nem fordulhat elő, hogy a szerver megtelik adatokkal, és erre a munkatársak későn reagálnak. A felhőben egy pillanat alatt bővíthető a tárhely, nem történhet meg, hogy a szerver meghibásodik és emiatt például adatvesztés következik be. A felhőben működő rendszerek frissítése, karbantartása sem a felhasználó költsége és felelőssége, hanem az üzemeltetőé. (Amit azért nyilvánvalóan megfizet a felhasználó a havidíjban. A -szerk- megj.)

Az ügyvezető-tulajdonos arra számít, hogy a felhőmegoldások az FMCG szektor mellett minden olyan cég számára is hasznosak lesznek, amelyek irodát üzemeltetnek, hiszen a kereskedelmi rendszerek mellett általános informatikai szolgáltatások is elérhetők a felhőben, mint például a virtuális szerverszolgáltatás. Egyre jelentősebb a kis- és középvállalkozások (kkv) részvétele a felhőszolgáltatások piacán, várható, hogy a kkv-k vezetői a jövőben még inkább kihasználják az előnyöket, a nyugati országokhoz hasonlóan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szoftverfejlesztő pályázatot írt ki a Bolyai Múzeum

hét márc 30 , 2015
ShareTweetPinShareKözépiskolásoknak, egyetemi hallgatóknak, fiatal szoftverfejlesztőknek íták ki azt a pályázatot, amelyet január végén hirdetett meg a Teleki-Bolyai Könyvtár, és amelynek jelentkezési határideje április 15. A fiatal informatikusoknak egy múzeum-guide-applikáció elkészítése a feladatuk, amellyel egyúttal az érdeklődésüket is fel szeretnék kelteni a múzeum iránt. „Közelebb szeretnénk hozni a fiatalokhoz, a diákokhoz […]

És még ez is...