Cisco: ez a jövő IV.

kodA Cisco Tech Radar néven évente összeállítja aktuális prognózisát. A társaság nyolcvan szakértő bevonásával vizsgálják azokat a technológiai trendeket, amelyek a következő öt, tíz, illetve 25 év során komoly hatással lehetnek az informatika mindennapjaira.

Valós idejű analitika / a felhő mellett jön a „köd” (fog computing)
Előrejelzés: Az IoE megjelenésével hatalmas piac nyílik meg a valósidejű analitika előtt. A Big Data mit sem ér az adatok megfelelő és azonnali értékelésén alapuló döntések nélkül. Ahhoz, hogy az IoE világában értelme legyen az analitikának, az it-nak el kell juttatnia az adatokat azokhoz a szakértőkhöz, akiknek ezen adatokra valós időben szükségük van. Ehhez biztonságos, prediktív és a körülményeket is figyelembe vevő hálózatokra van szükség. Várakozásaink szerint a következő négy évben csaknem négyszeresére nő a valós idejű analitika területére irányuló kockázati tőkebefektetések mértéke. Az innovációt a területen tevékenykedő startupok vezetik majd, a játék-alkalmazásoktól kezdve a cyberkockázatok elemzésén át az olajmezők értékeléséig.

A valós idejű kommunikáció nem mindig lehetséges a hálózat terheltsége, vagy a rossz minőségű kapcsolat miatt. Ahhoz pédául, hogy az intelligens érzékelők, szenzorok valós idejű adatokat küldhessenek a felhőbe, sokmilliárdos beruházásokkal kellene földrajzilag elszórt vezeték nélküli hálózatokat kiépíteni. Emellett megjelennek olyan, hálózatra csatlakozó eszközök, amelyeknél csak nagyon alacsony késleltetés engedhető meg (pl.: egészségügyi eszközök, vagy katasztrófavédelmi érzékelők). Az alkalmazás és a felhő közti adatáramlás minősége akár negatívan érintheti ezeket a szolgáltatásokat. A késleltetés és a hálózati terheltség problémáira az úgynevezett „Fog Computing” adja meg a választ: amely a hálózat „szélén” számítási és tárolókapacitást biztosít, emellett a hálózati csatlakozásról is gondoskodik. Mindemellett pedig egy intelligens platform, amely megfelelően képes kezelni a kiterjedt IoE infrastruktúra valós idejű adatfeldolgozási igényeit is. Ezeknek a hálózati végpontokon megjelenő szolgáltatásoknak a fog computing segítségével történő kifejlesztése új üzleti modelleket és lehetőségeket kínál a hálózatok üzemeltetőinek.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a világ népessége 2050-re eléri a kilencmilliárdot. Ennek következtében az élelmiszer iránti kereslet közel hetven százalékkal növekedni fog. A valós idejű analitika kulcsfontosságúvá válhat a mezőgazdasági termelés fokozásának, illetve a veszteség mértékének minimumra csökkentése érdekében. A valós idejű analitika emellett pontosabb időjárás-előrejelzést is lehetővé tesz, amelynek köszönhetően könnyebb lesz megállapítani a legideálisabb betakarítási időpontokat, növelni lehet a terményhozamot, illetve a megfelelő időben elvégzett növényvédelem segítségével csökkenteni lehet a környezeti terhelést is. Egy másik példa az energia intelligens elosztása. Az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozását olyan, hálózatba kötött eszközökön futó alkalmazások teszik lehetővé, amelyek automatikusan – az energiaszükségletek folyamatos monitorozásával – megújuló energiára váltanak, illetve a legkedvezőbb árakat kínáló szolgáltatók hálózatára csatlakozva segítenek a takarékosságban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Halál a felesleges előretelepített appokra!

szo dec 20 , 2014
ShareTweetPinShareNem csak a gyorsan lemerülő mobiltelefonok őrjítik meg az embereket, hanem némely alkalmazás is. Mint egy édes, drága olvasónk (azért a nyáltenger, mer’ tényleg ismerjük őt, és ez úton is öleljük) a [-]mínuszos.hu Facebook oldalán írja, ő a rövid akkumulátoridőn kívül az előre telepített, a soha nem használt programoktól is […]

És még ez is...