Cisco: ez a jövő III.

internetA Cisco Tech Radar néven évente összeállítja aktuális prognózisát. A társaság nyolcvan szakértő bevonásával vizsgálják azokat a technológiai trendeket, amelyek a következő öt, tíz, illetve 25 év során komoly hatással lehetnek az informatika mindennapjaira.

A dolgok internete (internet of things) és a biztonság
Előrejelzés: A következő kettő-öt év során az it-biztonság kiterjed a üzemeltetési technológia (OT) területére is. A biztonsági szemlélet a megelőző védelemről áttér a támadási folyamatok egészét tekintő „előtte, közben, utána” megközelítésre. 2015-re kifejlődik a hálózati „helyszínelés” (network forensics) módszere, amely előre megjósolja a támadásokat. Az Internet of Things (IoT) megjelenése gyökeresen átalakítja, amit a digitális biztonsági architektúrákról tudunk. Több tucat új platform, iparágspecifikus szabványok és mindezek teljesen új alkalmazási lehetőségei várhatóak. Az it-vezetők számára fontos feladatot jelent majd ezeknek a különböző technológiáknak a bevezetése és egy kellően rugalmas kockázati és biztonsági megközelítés kialakítása az IoT kihívásainak kezelésére. A Cisco IoT Security Grand Challenge pályázat és jó néhány, a közelmúltban bejegyzett szabadalom bizonyítja, hogy a kockázatok elleni védelem és a személyes adatok biztonsága áll majd a fejlesztések fókuszában.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a személyes adatok fokozott védelme az intelligens mérőeszközökben: az intelligens mérőeszközök rendszeresen küldik a fogyasztási adatokat a közműszolgáltatóknak, a hálózati terhelés valós időben történő optimalizálása érdekében. Ez azonban szükségessé teszi az adatok védelmét, megelőzendő a visszaéléseket és az illetéktelen felhasználást. A felhasználók védelme érdekében szükség lesz az adatok anonimitásának biztosítására és titkosítására. Ezzel elejét lehet venni, hogy az intelligens mérőórák a felhasználók megfigyelésének eszközévé váljanak. Fenyegetések elleni védelem az ipari berendezéseknél: az ipari eszközök élettartama jóval hosszabb, mint a fogyasztóknak szánt gépeké. Ez azzal a nehézséggel jár, hogy számítási és tárolókapacitásuk nehézkesen, vagy egyáltalán nem bővíthető életciklusuk során. Ezért új biztonsági megoldások kifejlesztésére lesz szükség, hogy az ipari eszközök biztonságát garantálni lehessen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem arany fogazatú, hanem arany fokozatú lett az Extreme Digital

pén dec 19 , 2014
Két alapítvánnyal is támogatói megállapodást kötött az Extreme Digital 2015-re: a Mesekórházzal és a Mosoly Alapítvánnyal is együttműködik a társaság a következő évben. A Heim Pál Alapítvány Egészség Díj Arany Fokozat címét az Extreme Digital a Bethesda Gyermekkórház Égési Osztály várótermének korszerűsítésért kapja meg. A Mesekórház Program keretében megvalósuló fejlesztés […]

És még ez is...