Botrány az EKÁER körül

nav-ellenorzesA kormány az általa kifejlesztett, szabadalmi eljárás alatt álló rendszert készül jogtalanul felhasználni — állítja Kovács István informatikus. A rendszergazda állítása szerint, először 2011-ben, majd 2014-ben kereste meg levélben az adóhivatal vezetőjét, Vida Ildikót egy saját maga által kidolgozott árukövető rendszerrel. Ez ugyanis reményei alapján az áfacsalások mellett a termékhasításokat is visszaszoríthatná, sőt a fogyasztókat egy internetes kódleolvasás után a fogyasztókat is tájékoztatná a termékek eredetéről. Az informatikus közölte, 2014 májusában Szűcs Lajos kormánypárti országgyűlési képviselőnek részletesen is bemutatta programját, amire a mai napig nem kapott érdemi reakciót.

Kovács azt mondta, a kormány által később ismertetett rendszer, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) nagy mértékben hasonlít az általa kidolgozotthoz, ezért amennyiben a minisztérium nem válaszol kérdéseire, a jövő héten magánszemélyként feljelentést tesz szellemi tulajdon jogtalan felhasználásának gyanúja miatt. Az informatikus szerint, míg a kormány összesen 8,5 milliárd forintot kíván költeni az új rendszer bevezetésére, addig ő „kis túlzással” akár már hétfőre, további költségek nélkül működőképessé tudná tenni saját rendszerét. Az informatikus emellett megjegyezte, a kormány által ismertetett rendszer kiskapukat hagy a csalóknak, hiszen csak 15 napig tárolja az áruknak kiosztott azonosítót, így a termékek eredete nem minden esetben lesz teljesen visszakövethető — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy különbség van aközött, amire vágyunk és amit vásárolni fogunk

csü dec 18 , 2014
ShareTweetPinShareAz eMAG webáruház saját felhasználói körében 2014 novemberében végzett felmérése szerint, az idei karácsonyi szezonban a legjobban vágyott termékek a telefon, táblagép vagy laptop, ezt a válaszadók 49 százaléka jelölte meg elsődleges vágyálomként, másodikként a televízió és szórakoztató elektronikai eszközök jelölték a legtöbben, 31 százaléknyian, míg a dobogó legalsó fokára […]
karácsony ünnepe

És még ez is...