Súlyos a helyzet malware-ügyileg

virus_weekAz it-biztonsági szakma vörös riasztást adott ki: a Bash sérülékenység egyszerűen kihasználható, és teljes hozzáférést tesz lehetővé az operációs rendszerhez egy sor széles körben használt eszközön, többek között routereken és vezeték nélküli elérési pontokon. Eme incidens mellett a Kaspersky Lab két kiberkémkedési kampányt fedezett fel az év harmadik negyedévében, ezek több mint 2800 kiemelt célpontot támadtak több mint 45 országban világszerte. Ami a nem célzott, tömeges támadásokat illeti, az érintettek földrajzi eloszlása kezd globálissá válni. Csak a mobil malware-ekkel elkövetett támadásokat 205 országban észlelték.

„A 3. negyedévben a webet figyelő antivírus modulok legalább egyszer riasztást adtak az internethasználók közel egyharmadának számítógépén, miközben a világhálót böngészték. Ez a mutatószám egy éve csökken: 2013 3. negyedévében 34,1 százalék volt, 2014 1. negyedében 33,2 százalékra mérséklődött, a 2. negyedévtől kezdve pedig „befagyott” 29,5 százalékon. Ez több tényezőnek köszönhető. Először is a böngészők és a keresőmotorok elkezdték segíteni a rosszindulatú webhelyek elleni küzdelmet. Másodszor, több fejlesztő letartóztatásának eredményeképpen csökkent a kihasználó csomagokkal elkövetett támadások száma. Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy meredeken esni fog a kihasználó csomagok alkalmazása, hiszen a célzott támadások esetében ez maradt a legnépszerűbb módszer” — mondta Marija Garnajeva, a Kaspersky Lab Globális Kutató és Elemző Csoportjának biztonsági kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Agresszív a Google, de egyelőre hiába

pén nov 21 , 2014
Gyakorlatilag 100 százalékos a Facebook ismertsége a magyar internetezők körében. Ennek megfelelően ez a közösségi oldal rendelkezik a legnagyobb és legaktívabb táborral: az internetezők 89 százaléka regisztrált az oldalra, a tagok 96 százaléka pedig aktívan használja is azt – derült ki a KutatóCentrum Web2.0 Report legfrissebb felméréséből. A Google+ ismertsége […]
Facebook

És még ez is...