Elrettentő büntetés vár a vállalatokra

felhoA legtöbb vállalat nem készült még fel az Európai Unió új adatvédelmi szabályozására, amely a jövő évben lép hatályba. A büntetés mértéke pedig kellőképpen elrettentő. Az EU-ban a személyes adatok védelméről egy 1995-ös szabályozás gondoskodik, amelyet hamarosan felvált az új adatvédelmi irányelv, amelynek egyik célja, hogy növelje az informatikai szolgáltatókkal szembeni bizalmat mind a végfelhasználók, mind a vállalatok körében. Az új irányelv megosztja az adatvédelmi incidensekért és jogszabályszegésekért való felelősséget az adatot birtokoló vállalat és az adatot őrző felhőszolgáltató között, emellett pedig már nem csupán az európai szolgáltatókra vonatkozik, de azokra a tengerentúli vállalatokra is, amelyek európai uniós állampolgárok adatait kezelik.

A felhő alapú megoldások biztonságossá tételével foglalkozó Skyhigh Network hétezer felhőszolgáltatóra kiterjedő friss statisztikája szerint azonban száz szolgáltatóból jelenleg mindössze egy felel meg az új elvárásoknak. A cégek számára nem is ez a a legijesztőbb, hanem az, hogy míg a korábbi, 1995-ös adatvédelmi irányelv nem fogalmazott meg útmutatást a büntetések mértékére nézve, addig az új szabályozás szerint a bírság legmagasabb összege akár 100 millió euróig vagy a cég éves bevételének öt százalékáig terjedhet. Kibújni is nehéz lesz az irányelv hatálya alól, mivel az előírja, hogy a szolgáltatók nem kezelhetik vagy tárolhatják a rájuk bízott adatokat olyan országokban, melyekben nincs legalább ugyanolyan szigorú szabályozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Van, ahol már 300 megabites a mobilhálózat

csü aug 28 , 2014
A világ egyik legfejlettebb mobilhálózati piacán, Szingapúrban épített ki az Ericsson, a SingTellel, az ország legnagyobb mobilszolgáltatójával, és a Samsunggal közösen a világ eddigi leggyorsabb kereskedelmi 4G LTE-Advanced szolgáltatását okostelefonok számára. A hálózat, amelyet az Ericsson szállított – 300 Mbit/sec sebességre képes. A SingTel 4G LTE-Advanced hálózatának „utcaszintű” lefedettsége jelenleg […]

És még ez is...