Németország: megerősítik az it-biztonságot

matrixMegerősítik a kémelhárítást és az informatikai biztonságot több német minisztériumban, miután az utóbbi hetekben két kormányzati dolgozó ellen is eljárás indult azzal a gyanúval, hogy az amerikai hírszerzésnek dolgozik – írta a Der Spiegel nyomán az MTI. A beszámoló szerint számos tárcánál már az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos németországi tevékenységének tavalyi lelepleződése óta jobban ügyelnek az információk biztonságára, de a július elején kipattant újabb botrányok miatt további óvintézkedéseket tesznek.

Például Urusula von der Leyen védelmi miniszter az NSA-ügyek óta lehallgatás elleni titkosító szoftverrel felszerelt mobilt használ a fontosabb megbeszélésekhez, és előfordul, hogy egy katonatiszt beosztottjával elküld egy ilyen készüléket ahhoz, akivel beszélni akar, és csak akkor hívja fel, amikor már a vonal mindkét végén rendelkezésre áll a biztonságos telefon. Ugyanakkor a tárca vezetésén kívül az utóbbi években nemigen tartották be a biztonsági előírásokat. A kémbotrányok kipattanásáig „a nemtörődömség  mindennapos volt„, ráadásul a 400 pontból álló szabályzat korszerűtlen, 2005-ben készült, amikor még nem használtak okostelefont és táblagépeket – írta a Spiegel, amely szerint a miniszter az újabb kémügyek miatt elrendelte a szabályzat felülvizsgálatát.

A külügyminisztériumban és az igazságügyi tárcánál is hozzákezdtek a belső kommunikációs hálózatok és biztonsági előírások ellenőrzéséhez, részben egy külső tanácsadó cég közreműködésével. Így például a külügyminisztérium munkatársait külön hirdetményeken figyelmeztetik a tárca berlini épületében arra, hogy egy biztonságtechnológiai vállalat szakemberei éjszakánként ellenőrző műveleteket hajtanak végre a szolgálati számítógépeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az új modemjeiben bízik az Ericsson

ked júl 22 , 2014
ShareTweetPinShareAz Ericsson árbevétele 54,8 (1 USD = 6,8410 SEK) milliárd svéd korona volt 2014 második negyedévében. A nemzetközi devizapiacok hatásaival korrigált árbevétel egy százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, és 13 százalékkal növekedett az előző negyedévi eredményhez képest. „Stratégiai terveinkkel összhangban tovább folytattuk a beruházásokat az új és […]

És még ez is...