Kínában a helyzet fokozódik

maocetungCsaknem félszáz népszerű blogger fiókját zárták be a hatóságok Kínában a legelterjedtebb mobiltelefonos csevegőprogramban, a Wechaten, ami a cenzúra szigorítására utal. A törölt fiókok közt számos, politikai témákról cikkező és kifejezetten liberális szemléletű újság és blog is szerepel, de sok magánszemély, így jogtudósok vagy újságírók követését is lehetetlenné tették a cenzorok. A Wechat egy rendkívüli népszerűségnek örvendő, azonnali üzenetküldő program, amely – robbanásszerű növekedéssel – az elmúlt év végén már több mint 300 millió felhasználót jegyzett. A szöveges üzenetek mellett kép és videó küldését, konferenciabeszélgetést, videohívást, walkie-talkie módot is lehetővé tevő, az összes operációs rendszeren futó mobilalkalmazás hivatalos fiókok – például a városi tájékoztatói szolgálatok vagy a legfelsőbb bíróság – híreinek mobilon való követését is engedélyezi. A szigorításra közvetlenül a kínai parlament éves ülésszakának zárását követően került sor, és megfigyelők szerint „megelőző jelleggel” történt, mintegy jelzésként, hogy más internetes platformokhoz hasonlóan a Wechaten sem teljesen szabad a véleménynyilvánítás — írja az MTI.

A kínai vezetés tavaly nagyszabású kampányt hirdetett az internetes pletykák letörésére, amelynek során az immár 600 millió felhasználós kínai interneten a hatóságok több ezer honlapot zártak be, a mikroblogokon tucatnyi „véleményvezért” hallgattattak el, s a hazugságok világhálós terjesztéséért már többéves börtön is kiszabható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre kevesebb szolgáltatóra egyre több felhasználó jut

hét márc 24 , 2014
Az internet előfizetések száma dinamikusan nőtt tavaly Magyarországon, a szolgáltatást nyújtó vállalkozások száma viszont csökkent — derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából. Az internet előfizetések száma 2013 végén meghaladta a 6,4 milliót, egy év alatt 19 százalékkal nőtt. Az internetszolgáltatást nyújtó vállalkozások száma viszont csökkent […]
telefon

És még ez is...