2020-ra szinte csak mutatóban lesz a közigazgatásban zárt forráskódú szoftver

A kormány a lehető leghatározottabban támogatja a nyílt forráskódú vagy arra épülő szoftverek elterjesztését a közigazgatásban, ami Magyarország informatikai szuverenitását is szolgálja – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

A miniszterelnöki biztos kiemelte, hogy a kormány a lehető leghatározottabban támogatja a nyílt forráskódú vagy arra épülő szoftverek elterjesztését a közigazgatásban, és ezért konkrét lépéseket tesz. Az idén májusban elkészült kormányhatározat intézkedési terv kidolgozását írta elő. Egy novemberben elfogadott kormányhatározat pedig jóváhagyta ezt az intézkedési tervet, ami konkrét mérhető, és számon kérhető lépéseket tartalmaz — mondta.

Bakos Béla, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) ágazati igazgatója elmondta: a tervek szerint 2017 végéig a zárt forráskódú irodai szoftverek aránya 20 százalékkal, 2018 végéig 30 százalékkal, 2020 végéig közel 60 százalékkal csökken a 2016 végi állapothoz képest. Mindez a szövegszerkesztésben, táblázatkezelésben, levelezésben fog változást hozni – ismertette. Első lépésben közel tízezer felhasználónak telepítették a LibreOffice irodai szoftvercsomagot, amit előzőleg teszteltek. A tervek szerint a kormányhatározat végrehajtásához szakértői csapatot hoznak létre, amely segíti az intézményeket a megoldások specifikus bevezetésében, kidolgozzák az egységes módszertani segédletet és eljárásrendet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ez a jövő: a 10 legfontosabb fogyasztói trend 2017-ben VI.

ked dec 13 , 2016
ShareTweetPinShareA világ egyik legnagyobb távközlési eszközgyártó cége hatodik éve teszi közzé a várható fogyasztói trendek szóló próféciáit. A jövőbe tekintő éves jelentés legújabb, hatodik kiadásában a 2017-ben és azt követő években várható tíz legfontosabb fogyasztói trendről számolnak be. 6. Okostelefon biztonsági paradoxon: A felhasználók több mint fele már jelenleg is használ […]
Nokia telefon

És még ez is...