2013 az óriás adatszivárgások éve volt

kemA múlt hónapban egy jelentős adatszivárgási eset történt, mely önmagában 145 millió azonosítót érintett – derül ki a Symantec májusi kiberbiztonsági jelentéséből. 2014 első négy hónapja nyugodtabb volt az adatszivárgási esetek nagyságát és számát tekintve. Ezt az időszakot 2013 végén mozgalmas utolsó negyedév előzte meg, amelynek során havonta több mint százmillió felhasználó adatai kerültek illetéktelen kezekbe – ezért nevezte a Symantec az elmúlt esztendőt az óriás adatszivárgások évének.

Az említett egy jelentős méretű adatszivárgási incidens mellett a célzott támadások számának visszaesése jellemezte a hónapot: a januárban mért napi 165-ről májusban napi 54-re. A zsarolóvírusos (ransomware) támadások tavaly novemberben érték el csúcspontjukat, amikor a Symantec 861 000 potenciális fertőzést védett ki. Májusban a Symantec 143 ezer ransomware támadást regisztrált, ami a novemberi csúcsidőszak 17 százaléka.

A Symantec Intelligence Report májusban négy nulladik napi sérülékenységről számol be, és 66 Androidos kártevővariáns jelent meg minden víruscsaládhoz. Az adathalászat, a spamek és az e-mailes vírusok száma az áprilisi csökkenés után májusban ismét növekedett. Áprilisban minden 731-ik, májusban pedig már minden 395-ik e-mail adathalász levél volt. A spamek globális aránya 60,6 százalékos volt májusban, a rosszindulatú linkeket tartalmazó e-mailek száma pedig az áprilisi 2,6 százalékról májusban 13,7 százalékra emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lézergravírozott Lebegő Kép az okirathamisítás Szent Grálja

ked júl 1 , 2014
ShareTweetPinShareA 3M fejlesztői megtalálták a személyi okmányok Szent Grálját. A társaság legújabb innovációja a műanyag kártyás iratokat teszi biztonságosabbá: a Laser Engraved Floating Image (Lézergravírozott Lebegő Kép) megoldással ellátott dokumentumokon elhelyezik az igazolványkép egy olyan változatát is, ami több, azonos arckép speciális egymásra gravírozásával készül el. Ez pedig szó szerint […]

És még ez is...